De installatie van een laadstation is een flinke investering. Wij krijgen dan ook regelmatig de vraag waarom een thuislader zo duur is. In deze blog hebben we de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet.
Wat kost een laadpaal voor thuis?
Thuisladers zijn verkrijgbaar in diverse merken en modellen. Afhankelijk van de gewenste opties, lopen de kosten behoorlijk uiteen. Over het algemeen kunnen we stellen dat een standaard laadstation voor thuisgebruik tussen de €600,- en €1.000,- kost. Goedkopere modellen zijn ook beschikbaar, maar zijn erg basic. Let wel: we spreken hierbij enkel over het apparaat zelf, zonder installatie en zonder eventuele verzwaring van je elektriciteitsaansluiting.
Waarom is een laadpaal zo duur?
De prijs van een laadpaal varieert op basis van laadvermogen, merk en eventuele slimme functies.
De capaciteit van de accu bepaalt hoe snel je auto kan worden opgeladen. De aansluiting in je meterkast moet afgestemd zijn op de mogelijkheden van de auto. Deze aanpassingen brengen extra kosten met zich mee, maar zijn wel noodzakelijk om je laadstation te installeren en optimaal te benutten.
Er zijn verschillende merken laadstations op de markt en elk merk speelt in op andere behoeften van de klant. Laadstations die ontwikkeld zijn voor intensief gebruik en vandalismebestendig uitgevoerd zijn, zijn vanzelfsprekend duurder. Voor een thuisgebruiker, zijn dit echter onnodige kosten. Sommige merken spelen in op ontwerp en uitstraling. Door gebruik te maken van luxere materialen, lopen de prijzen van het station snel op, maar op het gebruiksgemak hebben deze keuzes geen invloed. Merken zoals Wallbox en Zaptec hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en behoren daarom tot onze bestverkochte merken.
Wanneer je gebruik wil maken van slimme functies, komt daar vaak een (kleine) meerprijs bij kijken. Functies zoals loadbalancing of automatisch verrekenen van laadkosten zijn erg praktisch en in veel gevallen de extra investering waard.
Waarom zijn er verschillende prijzen voor een laadpaal?
Er zijn twee belangrijke redenen voor de grote prijsverschillen die je ziet bij aanbieders van laadsystemen. De eerste is de installatie. Soms lijkt een prijs heel scherp, maar is de installatie niet meegenomen in de berekening. Het installeren van een laadstation is complex werk en niet zonder risico’s. Een gecertificeerd installateur inhuren is een groot deel van het totale kostenplaatje, maar ontzorgt je bij de plaatsing van je nieuwe systeem.
De tweede oorzaak van grote prijsverschillen heeft te maken met de software van het laadstation. Tegenwoordig ondersteunen de meeste laadstations ‘slimme’ functies. Deze verhogen het gebruiksgemak, helpen problemen in je interne elektriciteitssysteem te voorkomen en maken kostenverrekening mogelijk. Bij budgetdeals is deze optie vaak sterk verouderd of ontbreekt helemaal. Als de software niet meer geüpdatet kan worden, is je laadstation veel sneller weer aan vervanging toe.
Welke laadpaal is het goedkoopst?
Kort samengevat is het goedkoopste laadstation meestal het laadstation waarbij je hebt geïnvesteerd in de kwaliteit van het product en de installateur. Zeker bij laadstations is goedkoop, op lange termijn, bijna altijd duurkoop. Spaar dus liever even door voor een laadstation van goede kwaliteit en laat je adviseren door een gecertificeerd installateur. Op deze manier heb je jaren plezier van je nieuwe laadstation.
Wil je graag een persoonlijk advies van ons ontvangen over welk laadstation voor jou de beste keuze is? Onze medewerkers staan graag voor je klaar!
Voor meer informatie over laadstations, neem je contact met ons op via het contactformulier.