Als je de gelukkige eigenaar bent van een automatische schuif- of draaipoort, geniet je van optimaal gemak bij aankomst en vertrek van jouw terrein. Zoals elk mechanisch systeem, kan ook een geautomatiseerde poort storingen geven. Helaas kunnen wij niet garanderen dat er nooit problemen zullen ontstaan. Wel kunnen we je adviseren onderstaande tips ter harte te nemen om storingen zoveel mogelijk te voorkomen.
#1 Voorkom incorrect gebruik
Veel storingen en schade ontstaan door verkeerd gebruik van de poort. Een poort wordt dagelijks gebruikt en dat is geen enkel probleem bij correct gebruik. Wij zien echter regelmatig dat een poort gebruikt wordt als kapstok voor vuilniszakken of als klimrek door kinderen. Door het extra gewicht gaat de poort doorhangen en zullen de bewegende delen niet meer goed werken.
Een ander veelvoorkomend probleem is schade door aanrijding. Zorg dat er voldoende ruimte is voor gasten, bezorgdiensten en andere chauffeurs, om gebruik te maken van de poort zonder kans op aanrijdingen.
#2 Houd de ruimte rond je poort schoon
Veeg de poort en de ruimte daaromheen regelmatig schoon. Klemzittende stokjes, steentjes en bladeren kunnen ervoor zorgen dat de poort vastloopt wanneer ze in geleiders of het aandrijfsysteem terechtkomen. Vergeet niet de schoonmaak van de grondbakken wanneer je hebt gekozen voor een ondergronds systeem.
#3 Let op nieuwe geluiden
Elke poort maak geluid bij openen en sluiten. Gaat jouw poort na verloop van tijd echter anders klinken dan je gewend bent, trek dan aan de bel. Vaak is een vreemd geluid een teken dat er wrijving is ontstaan tussen de bewegende delen van de poort, meestal door slijtage of een kapot onderdeel. Hoe sneller dit probleem wordt verholpen, hoe kleiner de kans op storingen. Wacht je te lang met bellen, dan is de kans groot dat de problemen doorwerken en onherstelbare schade toebrengen.
#4 Heb oog voor de fotocellen
Automatische poorten maken gebruik van fotocellen. Deze sensoren informeren elkaar of het veilig is om de poort te sluiten. Op deze manier worden gevaarlijke situaties voorkomen. Omdat deze sensoren elkaar bereiken via een lichtsignaal, kunnen ze makkelijk verstoord worden door beestjes, spinnenwebben of voorhangend gebladerte. Check dus regelmatig of de fotocellen schoon zijn van ongedierte en houdt bomen en struiken in toom.
#5 Vervang tijdig de batterijen
Wanneer je gebruik maakt van handzenders voor het openen van de poort, zorg er dan voor dat de batterijen regelmatig vervangen worden.
Bij schuifpoorten zit er nog een extra batterij in het overdrachtssysteem. (Deze vind je in het kastje bij de kopstijllijst op het schuifdeel.) De batterijen hebben veelal een levensduur van twee jaar. Wij adviseren om ze desondanks jaarlijks te vervangen, om nooit aan een gesloten poort te staan.
#6 Test jaarlijks de handmatige bediening
Alle geautomatiseerde poorten hebben een manuele stand, zodat je ook bij storingen gebruik kan maken van je poort. In principe zal de manuele stand van een poort niet vaak of helemaal nooit gebruikt worden. Het gevaar daarvan is dat bewegende onderdelen gaan klemmen of roesten door stilstand. Op het moment dat er wel een storing is, zit de poort muurvast. Je wil nooit in noodsituaties belanden waarbij je terrein niet te betreden of verlaten is. Voorkom dit te allen tijde.
#7 Kies voor onderhoud door een vakman
De meeste storingen worden veroorzaakt door achterstallig onderhoud. Jaarlijks je poort laten onderhouden is de investering meer dan waard. Door tijdige signalering van eventuele problemen, verleng je de levensduur van je poort en voorkom je onnodige reparaties.
Wil je helemaal ontzorgd worden en de kans op storingen minimaliseren? Laat je dan eens informeren over onze op maat gemaakte onderhoudscontracten. Voor een vast bedrag per poort komen onze monteurs jaarlijks op locatie om je poortautomatisering aan een uitgebreide check te onderwerpen. Kleine problemen lossen we zelfs direct voor je op.
Voor meer informatie over het voorkomen van poortstoringen of onze onderhoudscontracten, neem je contact met ons op via het contactformulier.