Het inhuren van een gecertificeerd installateur voor het plaatsen van een laadpaal is een flinke investering. Bij de verkoop van onze laadstations krijgen we regelmatig de vraag of deze zelf te installeren zijn. In onderstaande blog lees je onze adviezen over het zelf installeren van je nieuwe laadpaal.
Kan ik zelf een laadpaal installeren?
Kort en krachtig: een doe-het-zelfinstallatie kan en mag, maar raden we niet aan. Voor het installeren van een laadstation heb je gedegen kennis van elektriciteitsnetwerken nodig. Vaak is het nodig om je meterkast te verzwaren of extra groepen te plaatsen. Als je geen ervaring met elektrotechniek hebt, is dit werk niet zonder risico’s. Serieuze gevaren als brand en elektrocutie liggen op de loer.
Houd rekening met de volgende risico’s als je zelf je laadpaal gaat installeren:
1) Elektrisering en elektrocutie
Een laadstation werkt met hoge spanning. Het werk in je meterkast is daarom gevaarlijk als je niet over de juiste ervaring beschikt. Bij een verkeerde elektrische verbinding kan elektrisering of elektrocutie ontstaan. Risico’s die je niet luchthartig moet nemen. Schakel bij twijfel altijd een professional in.
2) Brandgevaar
Door een laadinstallatie lopen langdurig grote vermogens. Tijdens het opladen van je auto ontstaat warmteontwikkeling, wat bij een slechte verbinding makkelijk brand kan veroorzaken. Elektriciteitsbranden zijn vaak erg lastig te blussen en mogen nooit worden aangepakt met water. Een professionele installatie en de juiste loadbalancing voorkomen brandgevaar.
3) Kans op fouten
Wees je bewust dat een laadstation geen standaard stopcontact is voor algemeen gebruik. Als je weinig kennis en ervaring hebt met het installeren van laadstations, is de kans op fouten groot. Denk hierbij aan onveilige situaties in je elektriciteitssysteem door verkeerde berekeningen. Dit kan hoge onvoorziene kosten tot gevolg hebben.
4) Inefficiënte uitvoering
Professionele elektromonteurs hebben door jarenlange ervaring een efficiënte routine opgebouwd voor de installatie van laadstations. Tegen deze ervaring kan een doe-het-zelver niet op.
5) Hogere materiaalkosten
Voor het installeren van een laadstation heb je materialen en gereedschappen nodig die de meeste klussers niet in huis hebben. Reken daarom op extra aanschafkosten of huurkosten. Calculeer ook een kostenpost in voor extra materiaalkosten door beginnersfouten.
6) Vervallen garantie
Veel fabrikanten eisen installatie door een gecertificeerd monteur. Om aanspraak te maken op de geboden garantie, verlangen zij dat een professional het systeem installeert. Neem dit feit mee in je keuze voor zelf installeren.
De voordelen bij professionele installatie:
Vakkundig advies
Voorkom een miskoop door advies in te winnen van een kenner. Onze professionals weten welk laadstation het best bij jouw wensen past. Denk aan merk, model en type bevestiging.
Snelle en efficiënte uitvoering
Onze gecertificeerde elektromonteurs hebben jarenlange ervaring met de installatie van laadstations. Meestal zullen zij de werkzaamheden in een dagdeel kunnen afronden.
Hoogwaardig eindproduct
Wij werken alleen met kwaliteitsproducten. Je bent zeker van een hoogwaardig laadstation en een gedegen installatie. Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel.
Service en onderhoud
Mocht er onverhoopt iets mis zijn met je laadstation, dan zijn wij makkelijk en snel bereikbaar. Omdat we je systeem kennen, zijn eventuele problemen des te makkelijker vindbaar en op te lossen.
Na het lezen van deze blog heb je alle voor- en nadelen van zelf installeren op een rij. Wil je graag meer informatie over de kosten van aanschaf en installatie van een laadstation door één van onze professionals? Neem dan contact met ons op.